Teen Talk 2016 oborio rekord u Nišu!

Autor: Jelena Petrović, CMC

Teen_Talk_2016_01

U Nišu je juče održana druga po redu konferencija „TeenTalk”, a kao i prošle godine oboreni su svi rekordi po broju posećenosti. Učenici osnovnih i srednjih škola kao i fakulteta bili su zainteresovani da pričaju sa svojim vršnjacima koji su postigli izuzetne rezultate tokom školovanja, ali i da pričaju o vršnjačkom nasilju koje je sve prisutnije u školama.

“Konferencija “Teen Talk” se pored Niša organizuje i u Novom Sadu i Beogradu. Najposećenija konferencija nam je upravo u Nišu i evo već drugu godinu zaredom smo oduševljeni”  - izjavio je Miloš Turinski, programski urednik konferencije.

Na ovogodišnjem Teen talk-u deca su imala prilike da pitaju i razgovaraju sa poznatim niškim talentima poput Jovana Krstića, Kristine Petrović, Aleksandra Mladenovića, Dušana Živanovića i Nikole Blagojevića koji su u grad Niš doneli najsjajnija odličja sa svetskih takmičenja. Decu su najviše zanimala pitanja poput onih vezanih za njihovo dalje usavršavanje, gde će nastaviti školovanje, koliko i da li država ulaže u njih i zašto su odlučili da se bave baš naukom.

“Država ulaže u talente, čak Grad Niš stipendira mlade talente, nije sve toliko crno koliko se čini. Naše je da učimo i da se usavršavamo” – izjavio je Dušan Živanović, učenik Gimnazije “Svetozar Marković” i vlasnik brojnih medalja sa raznih takmičenja.

Ono što je zanimljivo jeste da je panel o mladim talentima vodio upravo mladi talenat Jovan Milić, student Mašinskog fakulteta u Nišu i ovogodišnji dobitnik Svetosavske Nagrade Ministarstva prosvete.

“Odmah sam prihvatio poziv za učešće na konferenciji. Čini mi se da se i publici dopao naš panel. Prosto kao mlad talenat i kao učesnik brojnih takmičenja znao sam da ih pitam ono pravo i znam koji su njihovi problemi, budući da sam i sam prolazio kroz njih” – izjavio je Jovan Milić, student Mašinskog Fakulteta.

Teen_Talk_2016_03

Posetioci su na panelu o nasilju imali priliku da čuju savate od profesorki Ane Veljković i Bojane Golubović, kao i od predstavnika Niške policije Bratislava Timotijevića, o tome kako da se zaštite od nasilja i kako ga sprečiti. Na konferenciji je o jednom tragičnom događaju, koji je na žalost imao tragičan ishod, govorila mama tragično nastradalog Alekse, Dragana Janković. Aleksa je izvršio samoubistvo zbog stalnog maltretiranja od strane svojih vršnjaka, a deca su itekako imala šta da kažu i podele sa Aleksinom mamom.

Na drugom panelu je govorila i Marina Kostić, načelnica Uprave za obrazovanje koja je iznela brojčanu sliku nasilja u niškim školama.

Na panelu koji je govorio o tome šta su sve današnji klinci spremni da urade za like, govorili su nam poznati niški jutjuberi, poput Nikole Mladenovića, Nemanje Arsića, Igora Rakocija i Filipa Milenkovića, a kada su se popeli na binu, neki od njih izazvali su kod publike posebno oduševljenje.

“Od jutjuba može dobro da se zaradi i da se živi, pogotovu u današnje vreme. Čini mi se da će uskoro jutjub poraziti televiziju” – izjavio je Nikola Mladenović, poznati jutjuber iz Niša.
Posle uspešno održanih konferencija u Novom Sadu i Nišu, TeenTalk se seli u Beograd i Podgoricu. Konferenciju je organizovao časopis za mlade BRAVO uz podršku Telenora i GO Crveni Krst.

Autor: Jelena Petrović, CMC

pdisrbije's Teen_Talk_2016 album on Photobucket

Prilozi:

Izvor: Teen Talk 2016