Takmičenja - Programiranje

Два сребра и бронза за младе информатичаре из Србије

На 24. Балканској информатичкој олимпијади за ученике средњих школа на Кипру, информатичари из Србије освојили су две сребрне и једну бронзану медаљу, саопштило је Друштво информатичара Србије.

Сребрне медаље освојили су Душан Живановић из нишке Гимназије "Светозар Марковић" и Ненад Баук из београдске Математичке гимназије, док је бронзу освојио Никола Спасић из Гимназије"Јован Јовановић Змај" из Новог Сада.

Два сребра и бронза за младе информатичаре
Два сребра и бронза за младе информатичаре

Четврти такмичар екипе, био је Лука Вукелић, из Математичке гимназије, који је на жалост био први испод црте награђених.

Олимпијада је одржана од 29. јуна до 3. јула, а вође екипе Србије су били Драган Урошевић и Демјан Грубич.

Екипи Србије у августу предстоји учешће на Међународној информатичкој олимпијади у Казању у Русији.

Okružno takmičenje iz Računarstva i informatike

Tkm_DMS_Programiranje_Logo
Obaveštavamo Vas da se okružno takmičenje iz Računarstva i informatike održava u Gimnaziji “Svetozar Marković” u nedelju 28. 2.2016.g. sa početkom u 10 časova.
Molimo Vas da spiskove učenika, kao I imena nastavnika za dežurstvo I pregledanje testova dostavite na mejl adresu Gimnazije Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. najkasnije do petka, 26.2.2016.g. u 12 časova.

Tesla Info Kup 2016

ETŠ "Nikola Tesla" iz Niša je iI ove školske godine organizator i domaćin takmičenja Tesla Info Kup-a (TiK). Ovo takmičenje učenika osnovnih škola pokrenuto je sa ciljem popularizacije informatičkih i komunikacionih tehnologija.

Sadržaj takmičenja: informatika i računarstvo za učenike osnovnih škola. Cilj je standardizacija korišćenja i popularizacija modernih informatičkih tehnologija. Učesnici: učenici 7. i 8. razreda osnovnih škola. Sistem takmičenja: takmičenje po timovima. Svaki tim ima 2 člana: jedan član tima učestvuje u Internet Testu, a drugi član učestvuje u Android kvizu. Takmičari koji čine tim moraju da budu iz iste škole.

Internet Test

Winners2

 Iz baze od nekoliko stotina pitanja, svaki učesnik takmičenja dobiće slučajnim izborom svoj set pitanja i ima na raspolaganju 45 minuta da pruži odgovore. Probna testiranja u fazi priprema za takmičenje mogu se obaviti na sajtu http://tik.etstesla.ni.ac.rs/vezbaonica/.

Android kviz

Ovo je klasično kviz takmičenje sa javnim pitanjima i odgovorima. ETŠ „Nikola Tesla” Niš razvila je namenski softver za vođenje kviza, prikupljanje pristiglih odgovora, proveru tačnosti i sortiranje ekipa. Aplikacija za Android uređaje može se skinuti sa linka http://tik.etstesla.ni.ac.rs/download/TiKKviz_v1.7.apk

PRIJEVLjIVANjE ZA TAKMIČENjE

  1. Prijavljivanje takmičara za ovogodišnje takmičenje traje do 04.03.2016. Radi jednostavnijeg praćenja prijava, odvojeni su formulari, a i mail nalozi za korespodenciju sa korisnicima iz pojedinih regiona. Prijavljivanje se može izvršiti popunjavanjem web obrasca na sledećim adresama:
Za učesnike iz regiona Beograd  http://goo.gl/forms/JJgvwnFBSU
Za učesnike iz regiona Novi Sad   http://goo.gl/forms/MW2UR5lOHI
 Za učesnike iz regiona Kragujevac  http://goo.gl/forms/aep2npCkWg
 Za učesnike iz regiona Niš  http://goo.gl/forms/6by6PyqJih
  1. Radi kasnijeg formiranja timova, potrebno je prilikom prijave škole, prijaviti minimalno 2 učenika (gornjeg ograničenja broja takmičara nema, ali je poželjno da broj bude paran).
  2. U pripremnoj fazi, takmičari mogu koristiti opšte (školske) naloge na portalu http://tik.etstesla.ni.ac.rs/vezbaonica/koje svaka škola dobija prilikom svog prvog prijavljivanja za takmičenje.
  3. Pojedinačni (lični) nalozi, biće kreirani i dostavljeni mentorima par dana pre predviđenog termina školskih kvalifikacija.
  4. Izvođenje školskih (kvalifikacionih) takmičenja predviđeno je za prvu polovinu marta meseca.
  5. Tokom pripreme i realizacije ovogodišnjeg takmičenja, pitanja možete upućivati na mail adrese:
Za učesnike iz regiona Beograd  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Za učesnike iz regiona Novi Sad   Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 Za učesnike iz regiona Kragujevac  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 Za učesnike iz regiona Niš  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Час програмирања

Час програмирања

http://bee.bubblecup.org/HoC

R3_Cas_Programiranja

Здраво!

У жељи да ти помогнемо да научиш програмирање и олакшамо пролазак кроз курсеве на нашем сајту, желели бисмо да поделимо неколико корисних информација и савета са тобом.

Уколико никада ниси учио/ла програмирање или немаш довољно знања о програмирању, онда је ово права лекција за тебе. Пре него што почнеш, желимо ти пуно среће у писању свог првог кода.

Када ти говоре о програмирању, обично чујеш нешто као „То је супер и занимљива ствар, мада сваки почетак је мало тежак, али са мало труда и воље, можеш да га научиш“. Оно што ћеш научити у овим лекцијама је да то није потпуно тачно. Почетак учења програмирања није тежак. Ако га не учиш на прави начин, програмирање може да буде врло тешко и компликовано, али најчешће није теже од учења правила било које игре као што је фудбал или кошарка!

У програмирању нема формула, теорема и много страна текста које мораш да научиш напамет. Програмирање је нешто што већ радиш сваки дан. Само треба да научиш како да га користиш да решаваш проблеме.

Неки људи се уплаше програмирања зато што помисле да им требају јаки рачунари, факултети, програмски језици, и слично. Можда чекају да их наставник информатике научи шта је то, или да их пошаље у Петницу. Ако тако гледаш на ствари, пре ћеш научити да возиш аутомобил него да програмираш. Међутим, најбољи светски универзитети као што су Харвард и Беркли уче своје студенте основе програмирање на један потпуно другачији начин који ћеш видети у нашим курсевима. Курсеве који се користе за учење програмирања могу да схвате сви без обзира на године. Користећи овакве курсеве и дете које није пошло у школу као и студент који је већ уписао факултет могу да науче шта је програмирање. Не верујеш нам? Онда пробај.

У овој лекцији ћеш научити основе програмирања које су исте на свим језицима, исте на апликацијама за мобилне телефоне, програмима као што су Word и видео игрице, интернет апликацијама као што су Фејсбук и Гугл. Овде нећемо почети са неким специјалним језицима и програмима. Програмирање ћеш научити тако што ћеш програмирати роботе из Ратова Звезда, птичице из „Angry Birds“ игрице и остале ликове из игрица и цртаних филмова.

Касније у осталим курсевима можеш да учиш о различитим језицима и специјалним начинима програмирања. Међутим, који год језик да изабереш, оно што ћеш научити овде је основа која ће ти помоћи да научиш било који језик за програмирање.

Ако желиш да пробаш, региструј се и погледај како изгледа програмирање уз игру.

За професоре, који желе својим ученицима да дочарају основне концепте програмирања на овај сликовит начин, имамо спремну и скрипту целокупног курса – http://bee.bubblecup.org/Media/Default/Kursevi/cas_programiranja/cas-programiranja.pdf