Поштовани учитељи, наставници и професори,

 

Позивамо вас да будете део европске кампање Недеља дигиталних вештинаи допринесете унапређењу писмености у области информационо-комуникационих технологија у Србији.

Недеља дигиталних вештина (All Digital Week) спроводи се широм Европе од 2010. године и усмерена је на унапређење компетенција грађана да користе дигиталне технологије. Oдржава се од 19. до 25. марта.

Србија учествује у кампањи већ девету годину заредом и заједно са партнерима кампање кроз различите активности, подстиче дигитално укључивање и дигитално оснаживање грађана.

Дигитална компетенција једна је од 8 кључних компетенција, према препоруци Европског парламента, и односи се на познавање и ефикасно коришћење дигиталних технологија за информисање, комуникацију и решавање основних проблема у свим аспектима живота, али и критички однос према њиховом значају и утицају. Учешће у друштву у дигиталном добу захтева компетенције у вези са технологијама. Те компетенције су у 21. веку потреба и зато их данас доживљавамо као животне вештине, попут писмености и рачунања.

У Србији чак четвртина становника никада није користила рачунар нити Интернет. Недеља дигиталних вештина има за циљ да у нашој земљи промени на боље овакву статистику. Дигитално описмењавање, пре свега деце и младих, услов је за квалитетно и безбедно коришћење нових технологија, које онда води бољој запошљивости и свеукупном побољшању квалитета живота.

Будите део кампање

Свешколе које желе да се укључе у кампању могу да попуне пријаву (http://onlajnnedelja.telecentar.rs/ukljucite-se/) до 16. марта и тиме постану званични партнер Недеље дигиталних вештина. Заједно ћемо, кроз едукативне радионице, курсеве програмирања, тестирање е-вештина, промовисање каријера у области ИКТ, подизање свести о онлајн сервисима и начинима е-учешћа у формирању јавних политикаи друге креативне активности подржати децу, младе, друге грађане у стицању нових знања у области информационих технологија.

У претходним кампањама у Србији посвећени учитељи и наставници дали су највећи допринос успеху кампање организујући невероватан број креативних едукативних активности за своје ђаке, колеге као и друге чланове локалне заједнице.

Више информација о Недељи дигиталних вештина 2018. можете наћи  на сајту onlajnnedelja.telecentar.rs.

Кампању на нивоу Европе координише мрежа ALLDIGITAL, а у Србији је национални координатор кампање ИАН Међународна мрежа помоћи, односно њен едукативни одсек -IAN Telecentar. Уколико имате питања, пишите нам на Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

 

Добро дошли међу промотере дигиталне писмености, међу 25.000 институција и организација

широм Европе које учествују у Недељи дигиталне писмености!