Zajednička akcija Fondacija petlja i Inicijative digitalna Srbija - Počinju časovi programiranja za osnovce

Đaci petog i šestog razreda osnovne škole počinju da uče programiranje po novom nastavnom programu. Tokom jeseni gotovo 800 profesora informatike iz cele Srbije prošlo je obuku koji je organizovala Fondacija Petlja kako bi sad u drugom polugodištu pomogli đacima da sa lakoćom savladaju osnove programiranja. „Petlja“ je interaktivni internet portal na kome se nalaze besplatni priručnici, praktikumi i zbirke osmišljeni da pomognu u nastavi računarstva.

 
Zajednička akcija Fondacija petlja i Inicijative digitalna SrbijaFoto: DigitalSerbia / Arhiva

Profesor Đuro Pađan iz OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, ističe prednosti rada sa „Petljom“: „Materijalima koje koriste na času đaci mogu da pristupe od kuće. Nastavnik može da prati rad učenika koji rešavaju zadatke, da vidi koliko im je vremena bilo potrebno i da li su dobro rešili. U ovom uzrastu važna je uloga nastavnika da može da odgovori na sva njihova pitanja. Verujem da će kasnije materijale moći da i sami koriste“ kaže Pađan. Nebojša Vasiljević, direktor Fondacije Petlja kaže da program lako koriste i nastavnici i deca: „Nije reč samo o programiranju već o načinu razmišljanja i razvijanju veština koje su svima potrebne. Svet ide ka tome da su u prednosti oni koji će osmišljavati šta treba da uradi neka mašina. Kada automatizovanom sistemu kažemo šta treba da se uradi, to je zapravo algoritamsko razmišljanje i to razvijamo učenjem programiranja“.

Veronka Tasić Vušurović, izvršna direktorka Inicijative Digitalna Srbija, kaže da je programiranje univerzalni jezik planete: „Poznavanje programskih jezika kao što su Skreč ili Pajton, koje osnovci sada uče, omogućava im da budu inovativni i da kritički razmišljaju. Od pasivnih korisnika, deca postaju stvaraoci, oni odlučuju u kom smeru će se razvoj tehnologije kretati i kako će izgledati poslovi kojima će se u budućnosti baviti. U budućnosti, razumevanje načina na koji funkcionišu računari moraće da ima svako“ kaže Tasić Vušurović.

Izvor: Blic