Strategija 2020

Stručno predavanje: Softversko inženjerstvo i primene

STRUČNA PREDAVANJA

NIŠ, 21.04.2018.

OBLAST: Softversko inženjerstvo i primene

  1. Visoke tehnologije u praksi: Precizna poljoprivreda dr Đorđe Obradović
  2. Šta je DevOps i kako postati DevOps inženjer dr Zora Konjović

Поштовани учитељи, наставници и професори,

 

Osnove programiranja su nova pismenost 21. veka

Deset godina je dug period tokom koga se mnogo toga desi i promeni. Ipak, za deset godina većina nas će i dalje biti ovde i pomislićemo kako je brzo prošlo ovih deset godina. Isto kao što je meni proletelo vreme od kako sam se 2007. vratio iz Amerike i počeo da radim u beogradskom Majkrosoft razvojnom centru. Kao što mi je brzo prošlo i deset godina pre toga, kada sam se 1998. godine zaposlio u centrali Majkrosofta u Redmondu pored Sijetla.

 

Za deset godina će većina sadašnjih osnovaca raditi poslove koji danas ne postoje, a mnoga zanimanja će potpuno nestati. Živećemo u svetu koji je transformisala četvrta industrijska revolucija, u kome glavnu ulogu igraju automatizacija, softver i veštačka inteligencija. Tehnologije se brzo menjaju i proizvodi koje IT industrija pravi uglavnom zastare posle pet do sedam godina, ali naš rad u zajednici i podrška najmlađima mogu imati uticaj koji će trajati čitav život. To je sada posebno aktuelno i izuzetno značajno.

Već danas nije dovoljno znati samo čitati i pisati da bi se neko smatrao pismenim. Zato verujem da moramo na svaki način podržati učenje algoritamskog načina razmišljanja i programiranja, jer je to osnovna pismenost 21. veka. Činjenica je da je Srbija na začelju Evrope po broju inženjera na 1.000 stanovnika i da je manjak nastavnog kadra veliki problem u informatičkom obrazovanju na svim nivoima. Ali probleme treba rešavati, a ne koristiti ih kao izgovore zašto nešto ne može da se uradi. Ubeđen sam da je četvrta industrijska revolucija ogromna prilika za Srbiju, i da budući rezultati zavise pre svega od nas samih.

Mladi talenti: Molimo podržite nas, a ne rijaliti igrače!

Popularizacija nauke među mladima bila je glavna tema IV Foruma mladih naučnika, koji je održan u velikoj Sali Univerziteta u Nišu. Među panelistima bili su mladi talenti i naučnici, među kojima i Đorđe Ogrizović, najbolji mladi naučnik na svetu i student Tehničko – metalurškog fakulteta, Univerziteta u Beogradu.

„Veliko mi je zadovoljstvo da sam učesnik konferencije i uvek se radujem kada dođem u Niš. Svoju prvu republičku nagradu sam osvojio u Nišu i to iz istorije„ – kaže Đorđe i nastavlja: „Bavim se zaštitom životne sredine. Najveće nagrade iz te oblasti su dve zlatne medalje na svetskim olimpijadama mladih naučnika u Nemačkoj i Rumuniji i najveća nagrada Svetske organizacije za zaštitu intelektualne svojine 2016. godine. Titula jeste laskava, ali mislim da u životu još imam mesta za napredak. Planiram da se bavim istraživačkim radom na master i doktorskim studijama“ – zaključuje Đorđe.