Najave

Organizacija Razlivalište vas poziva na seminar o društvenom preduzetništvu mladih "Pokreni DOBAR biznis" koji će se održati u subotu 28.04.2018. u Centru za inovativno preduzetništvo mladih, adresa Aleksandra Medvedeva 14, sa početkom u 11 časova.

Kako da mladi artikulišu svoju ideju o promeni društva na bolje? Koje veštine i znanja su im potebni da pokrenu sopstveni biznis? Kako da ta dva spoje u jednu održivu celinu? O tome ćemo pričati i učiti u subotu!

Istraživačka stanica Petnica u saradnji sa partnerskom organizacijom Osijek Software City iz Hrvatske organizuje program dodatnog obrazovanaj namenjen nastavnicima i učenicima srednjih škola iz Srbije i Hrvatske.

Projekat „STEM obrazovanje i nove tehnologije u cilju regionalnog razvoja“ je osmišljen tako da izabrane srednje škole trajno dobijaju paket neophodan za realizaciju savremene nastave i vannastavnih aktivnosti u oblasti robotike, kao i paket obrazovnih programa. Ideja je da se školama na ovaj način pomogne da nakon projekta mogu uspešno svojim učenicima predstavljati robotiku, programiranje, prirodne nauke i inovacije (STEM oblasti).

Obrazovni aspekt projekta traje šest meseci i sadrži seminare u Petnici, Osijeku i aktivnosti u online fazi. Izabrane škole će sa svojim timovima (1 nastavnik i 2 učenika) imati prilike da sa najboljim stručnjacima iz Srbije, Hrvatske, EU i SAD rade na sopstvenoj edukaciju iz oblasti programiranja, robotike, inovativne nastave, kao i drugih tema vezanih za STEM oblasti.

Prvi takav seminar se održava u Istraživačkoj stanici Petnica od 13. do 17. januara 2018. godine. Nakon toga slede aktivnosti unutar samih škola sa robotskim paketom koji dobija svaka škola, kao i online faza učenja i realizacije malih naučnih projekata. Završni seminar se odigrava u Biznis inkubatoru Sveučilišta u Osijeku od 25. do 30. juna 2018. godine. Svi troškovi učešća na ovim aktivnostima su besplatni. Škole koje prođu sve aktivnosti planirane projektom će moći da zadrže dobijeni paket opreme u trajnom vlasništvu.

Konkurs za zainteresovane srednje škole traje od 5. novembra do 10. decembra 2017. godine. Nastavnici koji u ime svojih škola predvode timove treba da popune prijavni formular na ovom linku, kao i da dostave odluku škole da prihvata učešće u ovom obrazovnom programu (u okviru sve tri navedene aktivnosti). Sastavni deo prijave jeste i kratak opis na koji način bi učešće na ovom Projektu, njegove obrazovne aktivnosti i oprema koja se kroz projekat može dobiti, unapredilo rad nastavnika, aktivnosti u školi i interesovanje učenika za STEM.

Četvrtak 5.10., svečana sala, predavanje “Sajber bezbenost – hakerski napadi i sile iza toga”

Dragi učenici,

U četvrtak 05.10.2018.godine u 19 časova u svečanoj sali Prve niške gimnazije ”Stevan Sremac” održaće se predavanje na temu

”Sajber bezbenost – hakerski napadi i sile iza toga”.

Predavanje će održati Vladan Todorović, ekspert i dobitnik svetskih nagrada u oblasti bezbedonosnih tehnologija.

Vladan Todorovic is a founder of Advanced Security Technologies, company providing innovative cyber security solutions & services at international level. Vladan is also cyber security senior consultant for international organization “Wikistrat” and management board security consultant for one of largest central Asian banks, leading their implementation of Red (cyber offense) Team, Security Operations Center and cyber security forensics. Previously, as Atos IT employee he was Head of Cyber Security Operations for Global Siemens Account, responsible for cyber security of more than half a million of IP addresses and 40 000 servers in 97 countries. Before that, he was head of cyber security for many critical business events, including four Olympic Games Beijing 2008, stock exchanges and other organisations.

Konkurs „Digitalna riznica znanja”

Sa ciljem da podstakne upotrebu informacionih tehnologija u nastavi, BIGZ školstvo uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, od 1. decembra 2017. godine raspisuje nagradni konkurs za učitelje i nastavnike osnovnih škola.

Izdavačka kuća BIGZ školstvo uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, raspisuje nagradni konkurs za učitelje i nastavnike osnovnih škola „Digitalna riznica znanja”. Konkurs počinje 01. decembra 2017. godine, a prijave se mogu podneti do 1. aprila 2018. godine.

Cilj konkursa „Digitalna riznica znanjaˮ je da se podstakne upotreba informacionih tehnologija u nastavi, a svi digitalni sadržaji koji učestvuju na konkursu moraju biti usklađeni sa zadacima i ciljevima časa. Stručni žiri biraće najbolje multimedijalne sadržaje koje će učitelji i nastavnici pripremiti kako bi unapredili proces nastave. Osim nagrada koje će biti dodeljene najboljima u četiri kategorije, svi učesnici koji se budu prijavili dobijaju pet bodova za stručno usavršavanje u sklopu ustanove.