FNT 2016: Konferencija za novinare

Beograd, 10. novembar 2016. godine

FNT_2016_161110_Press_01

Drugi Forum naprednih tehnologija održaće se 15. i 16. novembra u Oficirskom domu u Nišu, najavljeno je na konferenciji za novinare u beogradskom Medija centru. Drugi Forum prilika je da se kroz izložbe i panele prikažu dostignuća naprednih tehnologija, rečeno je na konferenciji. U okviru Foruma održaće se i sedmi ICT forum, koji organizuje Regionalna privredna komora Niš, kao i sajam zapošljavanja u organizaciji Nacionalne službe za zapošljavanje.„Ideja Foruma je prezentacija privrednih, naučno-obrazovnih i ekonomskih potencijala grada Niša u oblasti naprednih tehnologija. Cilj je upoznavanje firmi i institucija, kao i upoznavanje IT sektora i obrazovnog sistema, kako bi se obrazovanje prilagodilo potrebama IT tržišta“, rekao je član Gradskog veća Niša Mihajlo Zdravković.Medijima se obratio i pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Sava Savić.

„Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija izradilo je strategiju razvoja industrija informacionih tehnologija kojom je predviđeno jačanje start-up ekosistema i u manjim i većim gradovima. Jedan ovakav Forum, koji okuplja privredu, IT sektor, industriju i obrazovanje jeste šansa za razmenu znanja i iskustva, i za zapošljavanje novog kadra. Potrebe Evropske unije do 2020. godine pokazuju da će biti mesta za 900.000 IT stručnjaka, a u Srbiji između 50.000 i 100.000. Resorno ministarstvo spremno je da, kroz programe okrenute ka iskorišćavanju kapaciteta naučno-tehnoloških parkova, jačanju kadrovskih kapaciteta, podršci obrazovnom sektoru, uvođenju poreskih olakšica za nove kompanije, podrži jačanje cele IT zajednice“, rekao je pomoćnik ministra Savić.„Forum naprednih tehnologija – potencijali grada Niša“ predstavlja početak realizacije ideje mapiranja Niša kao centra naprednih tehnologija.

U domenu IKT na teritoriji Niša i regiona postoji više od 1000 zaposlenih u 200 uspešnih firmi, koje su u 2015. godini ostvarile prihod od preko 30.000.000 evra. Postoji, međutim, mnogo više firmi čiji razvoj zavisi od informaciono-komunikacionih tehnologija, pa će ovaj Forum biti prilika da takve firme dobiju sve neophodne informacije iz ovih oblasti“, rekao je predstavnik Regionalne privredne komore Niš Zoran Marković.

FNT_2016_161111_Baner_Veliki_50

Medijima su se obratili i dekan Elektronskog fakulteta u Nišu Dragan Janković i predstavnik Klastera naprednih tehnologija NiCat i kompanije Photon optronics Rade Nikolov.Razlozi za pokretanje projekta Foruma naprednih tehnologija leže u činjenici da nema jasne slike o razvojnim i investicionim kapacitetima i mogućnostima Niša i stepenu razvijenosti sektora naprednih tehnologija, kako u lokalnoj sredini tako i na nacionalnom i regionalnom nivou. Organizatori Foruma naprednih tehnologija su Grad Niš i partneri: Regionalna privredna komora Niš, Nacionalna služba za zapošljavanje, Elektronski fakultet u Nišu i Niški klaster naprednih tehnologija NICAT.

{youtube}TJzsXxwPZxs{/youtube}

Prilozi:

Izvor: FNT