Улога школе у превенцији и заустављању дигиталног насиља

Основна школа „Десанка Максимовић“ у Чокоту учествовала је децембра месеца као партнер Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Удружења професора информатике Србије и још 8 школа у Србији у пројекту „Улога школе у превенцији и заустављању дигиталног насиља“. Надлежно министарство је овај пројекат, чији је иницијатор било Удружење професора информатике Србије,  препознало као пројекат од националне важности.

OS_NI_NI_DM_CKT_Kolaz_2015

Једна од активности у школи била је поверена ученицима седмог разреда који су имали задатак да на часовима информатике и рачунарства израде мултимедијалне презентације на тему „Безбедност деце на интернету“.  Затим је свако одељене изабрало најбољу презентацију која је била представљена на састанку Ученичког  парламента. Мали парламентарци су у четвртак 24.12.2015. године изабрали најбољу презентацију уз помоћ наставнице математике Едите Алексов, која води ученички парламент, Соње Томић, социјалног радника, Цонке Стефановић, школског библиотекара, Драгане Леповић Стефановић, школског педагога и Младена Јовановића, наставника информатике и рачунарства. Како је на крају проглашења победничког рада истакла Едита Алексов, ученици морају да буду свесни опасноти које их вребају на друштвеним мрежама и значаја безбедности деце на интернету али и значају познавања ИКТ вештина.

Иначе у школи „Десанка Максимовић“ у Чокоту, ради велики број наставника који су доботници признања на конкурсима везаним за коришћење ИКТ у настави. Марица Трајковић Антић је добитница треће награде на кокурсу „Дигитални час 3“, Милица Стојковић, Јелена Филиповић и Младен Јовановић награђени су плакетом за прво место на конкурсу Министарства телекомуникације и Линукс центар Србије за свој час на конкурсу „Примена слободног софтвера у настави“. На крају Младен Јовановић је добитник награде Дискоболос за 2015. годину. Да подсетимао да је ОШ „Десанка Максимовић“ из Чокота крај Ниша, у претходном периоду била и добитница „Светосавске награде“, највећег признања у образовању.

Победнички рад израдиле су ученице Марија Стоиљјковић, Јана Крстев, Кристина Нешић и Александра Видојковић. Највећи број парламентараца дао је свој глас њиховој презентацији, у којој дају преглед друштвених мрежа са највише пријављених случаја дигиталног насиља, мере заштите личних података и правила лепог понашања на нети – нетикта, објашњавају зашто је битно избегавати давње информација о себи и својојо породици непознатим лицима на друштвеним мрежама. На крају излагања ове марљиве ученице позивају све оне који су имали било какав проблем у случају насиља на интернету да се обрате за помоћ пре свих родитељима, али и наставницама као и надлежним службама које се баве овом тематиком.

Званичну презентацију школе можете погледати на web адреси: https://osdesmax.wordpress.com/

OS_NI_DM_CKT_2015

Извор: ОШ „Десанка Максимовић“ Чокот