"Gugl" priznao da je špijunirao Britance

Najveći svetski internet pretraživač, kompanija "Gugl", ciljano je prikupljala informacije iz personalnih kompjutera u Velikoj Britaniji, preko lozinkom nezaštićenih bežičnih mreža Wi-Fi.

alt
"Guglovi" automobili - prikupljanje informacija ili špijuniranje?Do informacija se dolazilo zahvaljujući automobilu iz kojeg su se fotografisale ulice za projekat "Strit vju" (Street View), izrada virtualne slike svake ulice u zemlji, objavio je britanski list "Dejli mejl".

Tokom fotografisanja skenirane su bežične mreže, a zatim preuzimane informacije, na primer iz elektronskih pisama, kako bi se sastavile karakteristike korisnika radi njihove dalje prodaje reklamnim kompanijama.


"Gugl" je prvobitno odbacio kao netačnu tvrdnju o bilo kakvom prikupljanju informacija, da bi kasnije objavio da se to desilo "greškom". Na kraju se ispostavilo da je svetski pretraživač broj jedan namerno instalirao program za prikupljanje informacija u automobile, kako bi dobio podatke o korisnicima interneta.

List tvrdi da svaka četvrta bežična veza Wi-Fi u Britaniji nije zaštićena lozinkom, a da su "Guglu" informacije potrebne radi boljeg marketinga, usmerenog na korisnike interneta i povećanje zarade od prodaje reklama.

alt
Kamera na "Gugl" automobilima

To je, između ostalog, potvrdio i jedan od direktora kompanije Erik Šmit, koji je rekao da će "Gugl" i dalje prikupljati sve moguće informacije o korisnicima, a zaustaviće se tek na granici dozvoljenog.


"Nije li Gugl već prešao tu granicu", postavlja pitanje "Dejli mejl".

Komisija za zaštitu podataka ispitala je rad "Guglovog" servisa "Street View", koji je sakupljao najrazličitije informacije iz privatnih računara Britanaca i to mejlove, tekstualne poruke, fotografije i dokumenta.

Kamere koje su bile prikačene na krovove automobila umesto da snimaju britanske puteve i ulice, kako bi se ti podaci kasnije upotrebili za izradu "Guglovih" mapa i podršku GPS-a, zapravo su služile za špijunažu.

Pre dve godine je "Gugl" prvi put priznao delimičnu krađu privatnih podataka ali je kompanija tada tvrdila da je došlo do "greške". Međutim, sada je postalo jasno da "Gugl" već pet godina zataškava ovu aferu, te će biti pokrenuta nova istraga.

Izvor: Blic.rs