ECDL sertifikati za nastavnike u osnovnim i srednjim školama 2013

Na stručnom skupu u Privrednoj komori Srbije održanom 19. juna u prisustvu odgovornih predstavnika ministarstva prosvete, direktora osnovnih i srednjih škola, Informatičkog saveza Srbije, Centra za promociju nauke, predstavnika udruženja informatičke delatnosti PKS i PKB i zainteresovane stučne javnosti, prezentirani su: 
REZULTATI 
''PROJEKTA ONLAJN OBUKE I SERTIFIKACIJE NASTAVNIKA
PO EVROPSKIM STANDARDIMA ZA POZNAVANJE INFORMATIČKIH TEHNOLOGIJA''

ECDL_130619

"Poznato je da Evropska Unija svrstava korišćenje Informaciono komunikacionih tehnologija - IKT, među osam najvažnijih kompetencija za zaposlene u obrazovanju", naglasio je u uvodnom izlaganju gosp. Muhedin Fijuljanin, državni sekretar u ministarstvu prosvete i tehnološkog razvoja. Prema standardima za kompetencije nastavnika u Srbiji, zahteva se da nastavnik primenjuje IKT u planiranju, realizaciji, vrednovanju i inoviranju nastavnog procesa."Da bi nastavnik došao do nivoa da može primenjivati IKT u nastavi, neophodno je da stekne znanja i veštine u korišćenju računara i njegovih osnovnih programskih aplikacija".

ECDL_130619_02

Kao univerzalno merilo ovih kompetencija sve zemlje Evropske Unije pa i buduće članice, sprovode sertifikaciju po ECDL (European Computer Driving Licence) standardu, istakao je Đorđe Dukić, predsednik Informatičkog saveza Srbije i član Saveta Evrope za IKT, navodeći dalje da je nažalost sve do realizacije ovog projekta Srbija bila jedina zemlja u Evropi koja nije imala iskustva primene ECDL standarda u obrazovanju. Zato su uloženi napori da se uz pomoć savremenih načina onlajn obuke i testiranja proveri efikasnost ovog sistema u 7 škola iz različitih krajeva Srbije i na bazi tog uzorka od 452 nastavnika i 1.808 položenih ispita sprovedu dalja istraživanja.

ECDL_130619_01

Udruženje informatičke delatnosti Privredne komore Srbije i Udruženje informatičke delatnosti Privredne komore Beograda dalo je značajnu podršku ovom projektu navodeći ogromni značaj koji će za privredu imati osnovna informatička obuka nastavnika. Nastavnici će kasnije preneti nova znanja našoj deci i time ih bolje pripremiti za savremene uslove poslovanja.

Prisutni direktori škola koji su učestvovali u projektu istakli su izuzetno pozitivna iskustva i veliko interesovanje nastavnika, koji su se masovno odazvali besplatnoj onlajn obuci i sertifikaciji. Kompletan projekat je realizovao ECDL Internet test centar EBC, čiji je direktor i autor projekta Vladan Stevanović prezentirao rezultate sprovedenog istraživanja.

 

Profesori gimnazije „Stevan Sremac“ uspešno položili ECDL ispite

Gimnazija „Stevan Sremac“ ispunjava evropske standarde

Izvor: ECDL Test Centar


Dodaci:

City radio

Prva niška gimnazija "Stevan Sremac"

ECDL dodela sertifikata

Prva niška gimnazija "Stevan Sremac"