ECDL

Forum ECDL Fondacije u Budimpešti 2016  

U periodu od 25. do 27. maja 2016.godine u Budimpešti održan je međunarodni forum ECDL fondacije, na kojem je učestvovalo preko 140 delegata, članova nacionalnih infromatičkih asocijacija i nacionalnih članica ECDL fondacija iz preko 40 zemalja sveta.

Učesnike iz Srbije predvodije je predsednik Jedinstvenog informatičkog saveza (JISA - Union of ICT societies Serbia) Đorđe Dukić, i potpredsednik ECDL fondacije, Dubravka Dukić, član borda direktora JISA,Velimir Radlovački, profesor računarske grupe predmeta u školskom centru „Nikola Tesla“ u Vršcu i Mladen Jovanović, nastavnik informatike i računarstva u osnovnoj školi „Miroslav Antić“ iz Niša. Dvojca prosvetnih radnika su pravo učešća na ovom međunarodnom skupu, podržanog od CEPIS-a kao osnivača ECDL (Council of Europian Professional Informatics Societies), stekli kao dobitnici nagrade za najbolje nastavnike informatike „Diskobolos“ za 2015. godinu.

ECDL_JISA_Budimpesta_2016_05_27_01

U radnoj trodnevoj atmosferi učesnici skupa imali su prilike da vide i čuju kojim se pravcem kreće razvoj informatičke i digitalne pismenosti građana EU ali i celog sveta. Akcenat je stavljen na obrazovanje mladih, bezbednost i postizanje digitalne psimenosti stanovništva (citizen digital).

Naši predstavnici su iskoristili priliku da razmene i uporede iskustva sa kolegama iz informatičkih asocijacija širom sveta, sa posebnim osvrtom na trenutnu situaciju u obrazovnim sistemima. Dogovoren je saradnja sa predstavnicima ECDL asocijacija iz okruženja, Rumunije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske i Austrije,  dok je sa kolegama iz Turske planirana saradnja na nivou razmena informacija o primeni ECDL standarda u obrazovanju, informatičkoj edukaciji učenika osnovnih i srednjih škola, mogućoj uzajamnoj poseti i poređenju konkretnih postignća informatičke pismenosti učenika baziranih na ECDL standardima.

Dođite na ECDL proslavu za učenike i profesore informatike! MIXER House, Beograd na vodi, 01.06.2016 od 20.30h

ECDL_Pozivnica_160601

Ova školska godina ostaće zapamćena po rekordnom broju obučenih đaka, učenika, studenata, nastavnika i profesora sa odgovarajućim nivoima informatičkih edukacija po evropskim ECDL standardima! U ovim akcijama učestvovali su požrtvovanim radom ne samo mnogi nastavnici i profesori informatike već i predstavnici ministarstva obrazovanja, ministarstva informacionog društva, informatičkih asocijacija i privrednih donatora. Time smo svi zajedno omogućili našoj omladini jednake uslove za karijeru sa svojim vršnjacima u Evropskoj Uniji i znatno podigli nivo informatičke pismenosti Srbije.

Proslavu će otvoriti predstavnici nadležnih ministarstava i IKT donatora, biće uručeni pokloni nastavnicima informatike kao i besplatne obuke svim zainteresovanim posetiocima, učenicima i studentima koji nisu bili zadovoljni svojim uspehom tokom redovnog informatičkog školovanja.

Prijavite svoje grupne posete što pre kako bi vam na vreme omogućili dovoljan broj besplantih ulaznica i vaučera za ECDL online obuku.  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Rešenjem Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija u saradnji sa JISA - Informatičkim savezom Sbije, obezbeđenjena je besplatna online obuke po evropskim ECDL standardima za talentovane učenike osnovnih škola, one koji delimično vec poznaju osnovne operacije na kompjuterima odnosno poseduju svoj email i spremnost da koriste online aplikaciju za samostalnu obuku:

  • - poznavanje računara i njegove strukture
  • - obradu teksta i sve vrste upotrebe za pisanje
  • - tablične kalkulacije i izrade proračuna i
  • - korišćenje interneta kao neiscrpnog izvora komunikacija i baza znanja

Održana proslava nastavnika i učenika informatičkih predmeta 2016

Naši učenici imaju isti nastavni program kao i njihove kolege u Evropskoj Uniji

 ECDL_JISA_160601_07

Na završnoj proslavi za učenike i profesore informatike održanoj u Mikser House dana 01.06.2016.g. govorila je Snežana Marković, pomoćnik ministra za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih istakavši da je Radna grupa za revidiranje nastavnog plana završila rad na kreiranju predloga novih nastavnih planova i programa iz oblasti informatike i tehnike kako bi i dalje mogli pratiti evropske okvire kompetencija i standardne potrebe osavremenjivanja informatičkih veština koje zahteva privreda. Ovi predlozi će uskoro biti razmatrani pred Nacionalnim prosvetnim savetom i ako budu usvojeni možemo se pohvaliti da će konačno šanse za zaposlenje naših srednjoškolaca biti iste kao i njihovih kolega iz Evropske Unije što do sada nije uvek bio slučaj.