Сајбер светови који одузимају дах

- Можда ће звучати као клише, али када човек заиста жели да истраје у нечему, мало шта може да га заустави. Када смо почињали, многи су нам се смејали - навео је Мирко Топласки

Новосадски тим програмера „Еипикс“ пробио се на тржишту видео игара и постао аутор две игре које носе статус „Колекторс едишон“ (у слободном преводу „Едиција колектора“), што их је сврстало у категорију најбољих игара на сајту „Биг фиш“. Овај тим је први у Србији добио овакав статус, а сада их имају и два. Нова игрица, која им је донела ову значајну титулу у „гејмерском“ свету, зове се „Амерантин војаж, три ов лајф“ што би се могло превести као „Вечно путовање, дрво живота“. Како каже вођа тима Мирко Топалски у питању је авантуристучка прича са тражењем скривених објеката.

-То је веома популаран жанр последњих година. Уводни филм приказује цепелин којим се наша јунакиња превози и мистериозну силу која се појављује и увлачи комплетан цепелин кроз портал. Задаци су различити, од решавања математичких слагалица, до скупљања скривених објеката, комбинације једних за другим... Циљ вам је да се безбедно вратите кући - објаснио је Топласки.

Ипак, ово није прва игра којом су се представили публици. Њихов првенац, „Фајнал кат: дет он силверскрин“ („Коначни рез: Смрт на сребрном екрану“) био је са великом радошћу прихваћен међу играчком публиком, посебно што се по избору времена, места и радње, разликовао од свега што је до тада било у понуди.

- И дан данас добијамо писма одушевљених играча, који нам поручују да једва чекају нашу следећу игру. То је прелеп осећај као и огромна одговорност. Други пут хтели смо да направимо игру која ће се разликовати од прве, баш зато што смо добили пуно похвала. Често се дешава да ствараоци покушају да понове успех првог хита, тако што ће направити готово исти такав. Публика зна да ми, као што наш слоган и поручује, „стварамо светове“ и очекује од нас најразличитије слике и заплете. Игре се разликују по много чему, највише по нашој одлуци да будемо смелији у другој, јер смо сада искуснији и посебно охрабрени - предочио је наш саговорник додајући да је највећи проблем представљало премного добрих идеја читавог тима, а неких су се морали одрећи ради стандардне дужине игре.

„Вечно путовање“ је, како га описује, игра посебна највише по месту где се дешава читава радња. То је измишљен свет, препун зеленила и заносних предела који оставља без даха. Топалски верује да ће играчи већ на самом почетку бити увучени у причу, попут цепелина који је „усисан“ у други свет. Игра започиње експлозијом, што појачава узбуђење код играча и у њему се рађа жеља да се извуче из неприлика. Управо оваква дела лансирала су тим „Еипикс“ у „гејмерску елиту“.

- Можда ће звучати као клише, али када човек заиста жели да истраје у нечему, мало шта може да га заустави. Када смо почињали, многи су нам се смејали, а многи упозоравали да је изузетно тешко доћи до светских кругова гејминг елите. Веровали или не, једино што је компанију „Биг фиш“ интересовало било је да ли ми имамо талента, маште и воље да направимо добру игру. То смо и доказали - навео је Мирко Топласки додајући да сада више нема предсрасуда и да су врата њихове фирме отворена људима свих генерација који су у себи препознали управо ове квалитете.

Иначе, иако су сад већ у самом врху популарног сајта bigfishgames.com, где се игрице могу скинути, чланови тима намеравају да се на ово место врате већ почетком наредне године, са новом игрицом.

А. Јеринић

„Дневник“


Преузето са: СЗ