eOcene

ELEKTRONSKI DNEVNICI U ŠKOLAMA: Kad roditelji “na klik” vide ocene svoje dece

6.10.2016. Autor: Dragana Milenkovic

 
ednevnik-710x370

Umesto pojedinačnih rešenja po školama i opštinama, elektronski dnevnik je nešto što bi sistem trebalo da prepozna kao prioritet i pronađe centralizovani model, jer ovaj projekat može biti više od virtuelne interakcije između roditelja, škole i đaka, saglasni su sagovornici Ekspresa

Milutin Stanković, nije ni bio svestan da će te 2005. godine kao učenik 4. razreda Aleksinačke gimnazije obeležiti važnu stranicu ne samo svoje škole, već i celokupne srpske prosvete. Odličan đak, vanserijski talenat za matematiku i informatiku, imao je samo jedan problem. Roditelji nisu živeli u Aleksincu i zbog posla i svakodnevnih obaveza nisu mogli tako često da dođu u školu i vide njegove ocene.

Milutin je došao na ideju da napravi softver da tata i mama “na klik” mogu da vide kako mu ide u školi. Nije trebalo puno da se on i njegov razredni starešina, Nebojša Lazarević, profesor informatike u ovoj gimnaziji – “skapiraju”. Posle pet godina, predstavljen je prvi elektronski školski dnevnik na jugu Srbije i jedan od retkih u srpskim školama u to vreme, ako se izuzmu Vojvodina i Beograd. Njegova posebnost je upravo u tome što su ga napravili učenik i profesor, a ne neka IT firma.

“Na Milutinovu inicijativu i zbog njegovih roditelja uradili smo prvu verziju elektronskog dnevnika, 2010. godine. Prezentovali smo ga u Aleksincu, Nišu, okolnim mestima i danas imamo desetak stalnih škola koji ga koriste. On je na neki način i dalje nezavršen jer smo otvoreni za nove ideje, za sve što se u realnom sistemu, odnosno u interakaciji sa roditeljima, nastavnicima i decom može korigovati, dograditi”, kaže Lazarević za Ekspres.

U ovom i ostalim formama elektronskog dnevnika roditelji na osnovnu jedinstvene šifre koju samo oni dobiju, preko interneta mogu da vide ocene i izostanke svoje dece, ali i važne informacije iz procesa nastave. “Mogu da budu online i da četuju sa razrednim starešinama”, pojašnjava profesor Lazarević, inače član PDIS-a, Pedagoškog društva informatičlara Srbije.

On navodi primer oca koji je radio u inostranstvu i koji je zahvaljujući elektronskom dnevniku u svako doba znao ocene svog deteta, dok majka, koja je bila sa detetom kod kuće nije znala šta se dešava u školi.
“Imali smo situaciju da majka dolazi u školu i kaže nam da ju je muž obavestio da je dete dobilo slabu ocenu”, priseća se Lazarević.

RTV Pink: e-Ocene

{youtube}dMTp_CsRDx0{/youtube}

Elektronske ocene 2013

Osnovne informacije

  • Brz, lak za korišćenje i pouzdan.
  • Prilagodiv svim osnovnim i srednjim školama
  • U skladu sa svim propisima i standardima
  • Softver ocenjen visokom ocenom

Elektronske ocene

Elektronske ocene su zvanično postale akreditovane za školsku 2014/2015 i 2015/2016 godinu! Četvorogodišnji rad našeg tima se isplatio i očekujemo omasovljenje našeg softvera u obrazovnim institucijama naše zemlje. 
 
Program " Elektronski dnevnik - Elektronske ocene " zaposlenima u prosveti omogućava sticanje 8 bodova (1 dan) akreditovanih sati!