Zadatke rešavaju pomoću Jutjuba

Kako pripremiti deset hiljada osmaka za polaganje završnog ispita iz matematike potpuno besplatno i uspešno a video-igre upotrebiti u obrazovne svrhe ili kako omogućiti deci iz gradova i udaljenih sela da zajedno uče, otkrili su juče predavači na konferenciji “Edukacija”. Radi se o prvom TEDx događaju u Novom Sadu, gde “x” predstavlja program lokalnih nezavisno organizovanih događaja, a TED je skraćenica od technology, entertainment, design. Ovakvi skupovi, ali sa drugačijim temama, organizovani su već u Beogradu i Nišu.

TEDxNoviSad_Blic

Obrazovne sisteme ne bi trebalo reformisati, već transformisati, slažu se svi predavači

Organizacija TED je još 1984. godine postala poznata širom sveta, pa su neki od govornika na ovakvim skupovima do sada bili Bil Gejts, premijer Velike Britanije Gordon Braun, Stiven Hoking, Džejmi Oliver, sve u zavisnosti od tema.

Predavanja na ovakvim skupovima koji se održavaju i na prestižnim svetskim univerzitetima snimaju se, pa se kao TED talks mogu naći na internet stranici www.ted.com. Snimkom upravo jednog od najzanimljivijih govora o sistemima obrazovanja juče je otvorena i konferencija u Novom Sadu.

- Obrazovanje bi trebalo da posmatramo kao poljoprivredu i da gajimo pojedinačne talente svakog učenika, a ne kao industrijsku proizvodnju. Obrazovne sisteme ne bi trebalo reformisati, već potpuno transformisati - neke su od poruka britanskog profesora Kena Robinsona, koji u vladi Britanije radi kao savetnik za obrazovanje.
Profesori u školama i na fakultetima, IT stručnjaci iz Novog Sada i cele Srbije koji su iznosili svoje ideje i pričali o iskustvima u dugogodišnjem radu sa učenicima složili su se da bi i naš sistem trebalo transformisati. Najviše simpatija, kao i najduži aplauz dobila je ideja profesora informatike iz Niša Saše Popovića, zahvaljujući kome je prošle školske godine 10.000 đaka u Srbiji uspešno položilo završni ispit iz matematike. Profesor je rešio 330 zadataka, snimao način rešavanja, a dok gledate njegove klipove na Jutjubu, gde ih je postavio, čuje se i profesorov glas koji objašnjava postupak svake računske operacije ili geometrijskog problema.


TEDxNoviSad_Blic_SP
 
Saša Popović, profesor iz Niša

-To je prvi slučaj kod nas da je video-materijal upotrebljen u formalnom obrazovanju u osnovnoj školi. Kao nastavnik svakodnevno se usavršavam uz pomoć video-materijala. Deci je danas internet prirodno okruženje i shvatio sam da bi bilo dobro da obrazovni materijal i za njih stavim tamo gde oni provode mnogo vremena - priča profesor Popović. Kako kaže, imao je u vidu to da nemaju sva deca u Srbiji internet, a vrlo često ni računar. Ali deca su bila dovitljiva pa su klipove sa Jutjub kanala skidali, snimili na CD i zadatke vežbali gledajući video na DVD plejeru.

- Takav vid učenja kod dece stvara osećaj da uče jedan na jedan sa profesorom. Plašio sam se reakcije mojih kolega koji daju privatne časove, ali se ispotavilo da im je ovo pomoglo i da sa svojim učenicima rade teoriju dok rešavanje zadataka mogu da vide na Jutjubu - dodaje on.

 

Detaljnije na: http://www.blic.rs/Vesti/Vojvodina/293617/Zadatke-resavaju-pomocu-Jutjuba

Vanja Đurić

Izvor. Blic