YouTube lekcije umesto privatnih nastavnika matematike

Autor S. Janačković Izvor Južne vesti | Niš
Sasa-Popovic.jpg
Saša Popović

Đaci od V do VIII razreda širom Srbije, zahvaljujući zalaganju niškog profesora Saše Popovića, gradivo iz matematike će moći da utvrđuju i savladavati gledajući video lekcije na internetu.

Popović, koji je 2011. godine napravio prve edukativne video klipove na srpskom jeziku za pripremu polaganja završnog ispita iz matematike, već je obradio sve lekcije iz nastavnog programa za petake i šestake.

Njima i ostalim starijim osnovcima će do kraja godine "pokloniti" 1.200 video klipova, odnosno 20 sati video materijala.

- To je više vremena nego što svaki učenik individualno može da dobije od nastavnika. Đaci na video udženiku slušaju i gledaju kako na primerima objašnjavam teoriju. Ovaj način učenja mogu da koriste za obnavljanje, vežbanje ili upoznavanje sa lekcijama koje u školi tek slede - kaže Popović.

Petaci već mogu da se, pomoću lekcija objavljenim na sajtu UciSlobodno.com i na You Tube-u, pripreme za prvi pismeni zadatak iz matematike koji ih prema programu očekuje za 3 nedelje.

Saša Popović
Lekcije za đake 5. razreda na sajtu ucislobodno.com

Prednost ovog načina učenja u odnosnu na klasični sa nastavnikom jeste što đak može da vraća video koliko puta mu je potrebno da bi informacije što bolje savladao. Uz to, potpuno je besplatan.

- Obrazovni sistem je u opštem haosu i rasulu. Deci je potrebno da se dodatno obrazuju, ali nedopustiva je praksa da već u I ili II razredu imaju privatne časove iz nekih predmeta - kaže Popović.

On dodaje da odgovornost za takvu situaciju dele roditelji, nastavnici, ali i Ministarstvo prosvete jer nastavnike opterećuje mnogobrojnim stvarima koje se ne tiču direktno nastave.

- Važne su i vannastavne aktivnosti, ali nastava je najvažnija, kao i motivisanje dece da aktivno učestvuju u njoj - smatra Popović.

Takvu aktivnost omogućavaju upravo njegove video lekcije ukoliko ih nastavnici koriste kao nastavni model "preokrenute učionice".

- To znači da deca kod kuće sama pogledaju video materijal, dođu u školu i nastavnik ne koristi čas za predavanje, već odmah prelazi na vežbanje zbog čega su deca direktnije uključena u rad. Moja koleginica i ja smo pokušali da tako radimo i model se odlično pokazao - kaže Popović.

Koliko učenje pomoću klipova pogoduje đacima pokazuje činjenica da su njegovi klipovi za pripremu završnog ispita iz matematike za nepune 3 godine pregledani 5,5 miliona puta, kao i da se stotinak hiljada dece tako pripremalo za ispit.

Popovićev sajt "Uči slobodno" izabran je za najbolji edukativni sajt na "Web festu", a na konkursu američke kompanije iz Kolorada dobio je prvu nagradu za najbolji YouTube edukativni klip

Lekcije iz matematike Popović "prenosi" na internet uz podršku Pedagoškog društva informatičara Srbije kroz projekat NIS-a "Zajednici zajedno".

 

Opširnije na: Južne vesti


Izvor: Južne vesti