Kako da kreirate jednostavne kvizove kroz Google Docs

Često se dešava da je potrebno da kreirate jednostavan kviz ili istraživanje,  a da pri tome nemate dovoljno resursa ili znanja o programiranju da bi ste stvorili sopstveni engine za testove.  Mogli ste da se snađete tako što ste koristili SurveyMonkey  ili SurveyTools i kreirate istraživanje ili kviz na osnovu ponuđenih predefinisanih ili sopstvenog obrasca.Surveymonkey

Problem kod takvih alata je da postoje ograničenja na besplatnom nalogu koja Vam mogu biti previše restriktivna za ono što želite da postignete. Na primeru SurveyMonkey ograničenja su 10 pitanja po upitniku i 100 odgovora po jednom upitniku.  Dodatno i pored analize kojoj možete pristupiti nije omogućen izvoz podataka u Excel koji je danas postao standard za razmenu višestrukih podataka (pored .xml, .cvs, .txt i drugih tipova datoteka).

Google Docs & Spreadsheets Logo Da bi ste prevazišli to ograničenje najbolji alat Vam je već na dohvat ruke i ako koristite Google Mail (www.gmail.com) možete ga jednostavno upotrebiti.  U okviru Vašeg Google naloga postoji Google Forms koji Vam omogućava da kreirate jednostavne upitnike ili testirate znanje svojih polaznika.  Kreiranje je dosta jednostavno, a jedino ograničenje je maksimalno 254  pitanja (ograničenje broja kolona u Google Spreadsheet), i maksimalno 399.999 odgovora (ograničenje broja redova u Google Spreadsheet).

Kako da kreirate Google form

1. Otvorite svoj Google documents (Drive) na  https://drive.google.com/#my-drive

2. Kliknite na Create i odaberite FORM

3. Dodelite naslov vašem kvizu
4. Napisite pitanje
5. Odaberite vrstu pitanja

6. Označite da je pitanje obavezno “required question” ako ne zelite da studenti preskacu pitanja

7. Dodajte novo pitanje kroz “Add item”
8. Dodelite obavezno pitanje da student unese svoje ime i prezime kako bi ste znali ko je odgovorio na kviz

i to je to… Dodajte novo pitanje kroz “Add item” i ponovite korake 4. do 6.

9. Kada zavrsite sa kreiranjem testa, odaberite “more actions” zatim na “embed” kako bi ste dobili svoj kod da ga uključite u svoj blog

10. iskopirajte kod koji ste dobili

11. Prekopirajte kod u svoj blog editor, i podesite visinu i širinu na željenu

I to je to……  Ako nemate svoj blog, i želite da prosledite samo link do upitnika pogledajte u dnu stranice pisaće Vam link za pristupanje forumulatu, iskopirajte taj link (desni taster miša, Copy shortcut) i prosledite ga onima kojima želite.

Rezultatima testa možete pristupiti u svom Google Docs (Drive) folderu (https://drive.google.com/#my-drive)  i mozete ga direktno preuzeti kao Google Spreadsheet, Microsoft Excel (.xlsx),  OpenDocument Format (.ods), Acrobat Reader (.pdf), Comma separated value (.cvs) ili tekst fajl(.txt).

Javite nam gde ste koristili ovaj pristup.


Izvor: eLearning