25+ korisnih alata za pronalaženje, kreiranje i obradu slika

Popularnost slika, infografika i drugog vizuelnog sadržaja na Internetu stalno raste. Vizuelni sadržaj je veoma važan za svaki sajt ili blog iz više razloga. Na primer, može da poboljša korisničko iskustvo, utiče na vreme koje posetioci provedu na sajtu, poveća posećenost sajta ili bloga, popularnost na društvenim mrežama, itd.

Međutim, mnogi blogeri i vlasnici sajtova često nemaju resurse za kupovinu ili kreiranje i obradu fotografija i slika koje koriste na svom sajtu. Pored novca i veština za korišćenje profesionalnih programa poput Fotošopa, često je neophodno uložiti dosta vremena da se dotera određena slika ili vizelni element.

Srećom, postoji dosta sajtova na kojima se mogu pronaći slike za blogove i sajtove, te besplatnih servisa i programa za kreiranje i obradu slika.  Evo liste od 25 (i više) besplatnih alata pomoću kojih možete relativno brzo da pronađete, kreirate i uredite slike za blog ili sajt bez troškova i nekih posebnih veština.

1. Photo Pin je Internet pretraživač slika sa Creative Commons licencom pomoću koga možete da pronađete besplatne slike za svoj blog ili web-sajt.

besplatne slike za sajtove

Koristi se vrlo lako:

(1) unesete ključnu reč u polje za pretragu;

(2) kliknete na dugme Search.

(3) Rezultati pretrage mogu da se filtriraju prema tipu licence (za komercijalnu i nekomercijalnu upotrebu)  i da se

(4) sortiraju prema vremenu nastanka (Recent), relevantnosti (Relevance) i zanimljivosti (Interestingness).

Možete direktno da preuzmete slike sa već formatiranim linkom ka autoru, odnosno izvoru slike.

zaštita slika vodenim žigom2. PicMarkr vam omogućava da besplatno zaštitite svoje slike i fotografije testualnim ili slikovnim vodenim žigom. Osim za zaštitu autorskih prava, možete da koristite ovu aplikaciju za dodavanje komentara ili drugog teksta na slike. Možete odjednom da dodate žig na najviše pet slika sa računara, Fejsbuka, Flickr-a ili Picase.

Pored toga možete da promenite veličinu slika na koje dodajete vodeni žig. U polju Choose Your Image Width here izaberite širinu slike u zavisnosti da li želite da optimizujete sliku za blog, forum ili imejl.

3. Spamstone vam besplatno konvertuje imejl adresu u sliku koju možete koristiti na svom blogu ili sajtu. Ovaj sajt vas praktično štiti od spama jer čini vašu imejl adresu nevidljivom za robote spamera. Posetioci  vašeg bloga će i dalje moći da pročitaju imejl adresu i šalju vam mejlove. Na primer:

click to send emailwebsite monitoring

4. Image to Favicon.ico je besplatna onlajn aplikacija za  konverziju slika, fotografija ili  logotipa u *.ICO format. Konvertuje slike iz jpg, gif, png, tiff ili bmp formata. Favikon je sličica koja se pojavljuje u pregledaču Interneta ispred URL adrese sajta ili bloga. Ta sličica je obično u .ICO formatu.

generator favikona

5. EnhancePho.to vam pruža priliku da za nekoliko sekundi popravite svoje slike. Možete na brzinu da ukolnite crvene oči,  popravite boju ili izoštrite fotografije, potpuno besplatno. Ovo je odličan  sajt za sve one koji nemaju puno vremena za sređivanje fotografija koje žele da objave na blogu, web-sajtu ili podele na društvenim mrežama.

6. PicResize je jedna od najstarijih i najpopularnijih web-aplikacija za promenu veličine i obradu slika na Internetu. Omogućava vam da brzo i lako, bez instaliranja bilo kakvog programa na svom kompjuteru, promenite veličinu, opsečete i dodate specijalne efekte slikama sa računara ili Web-a. Možete da smanjite ili uvećate više slika odjednom (Batch resize) i da direktno podelite uređenu sliku na Fejsbuku. Alternativni sajtovi na kojima možete da promenite veličinu slika su Resizr, Resize Your Image, Image Resizr.

konverzija slika7. FixPicture je Internet servis za besplatnu konverziju fotografija iz jednog u drugi format. Podržava sve popularne formate slika (JPEG, TIFF, PNG, GIF, BMP, TGA, ICO, ICNS, PDF) i RAW formate digitalnih aparata (CRW, NEF, RAF, CR2, DNG…). Ukupno podržava više od 400 formata. Pored toga, nudi dodatne opcije kao što su promena veličine slika, rotacija, izoštravanje, automatski kontrast i još nekoliko efekata. Još jedan dobar web servis za konverziju slika iz jednog u drugi format je ConvertMyImage.

8. TinyPNG smanjuje veličinu slika u .PNG formatu uz očuvanje njihove transparentnosti i kvaliteta. Veoma je koristan za sve one koji na web-sajtovima i blogovima koriste slike u ovom formatu. PNG fajlovi su obično veliki i sporo se učitavaju. Zato je poželjno da se pre postavljanja na sajt komprimiraju (sažmu) uz što je minimalniji mogući gubitak na kvalitetu. Moguće je odjednom komprimirati do 10 PNG fajlova.

9. Avatar.Pho.to je besplatni onlajn generator avatara pomoću koga možete da napravite animirani ili statični avatar od svoje fotografije. Možete da birate između više od 70 originalnih šablona za avatar. Takođe možete da dodajete različite foto efekte na fotografije.

avatar

10. DoppelMe je još jedan dobar sajt za kreiranje dinamičnog avatara.  Dovoljno je par klikova da napravite zanimljiv avatar koji će vas predstavljati na blogovima, forumima, ili društvenim mrežama.

11. TagCrowd je onlajn aplikacija pomoću koje možete da kreirate tzv. “oblak reči” od bilo kog teksta da biste vizuelno dočarali učestalost pojavljivanja određenih reči. Iskoristite TagCrowd da prikažete najpopularnije i najrelevantnije tagova na vašem blogu.

12. ImageChef je super alat za kreiranje mozaika reči, naslovnih fotografija za Fejsbuk tajmlajn ili uramljivanje fotografija.  Na sajtu postoji više od 100 zanimljivih ramova u koje možete da ubacite svoje fotografije. Mozaici reči mogu jako lepo da iskoriste i izgledaju u blog postovima (pogledajte sliku ispod!):

ImageChef

13. Share as Image vam omogućava da označite bilo koji tekst na webu i da ga pretvorite u sliku. Veoma je koristan alat za kreiranje slika od citata, misli i izreka i deljenje slika na Pinterestu, Fejsbuku ili Tviteru.

podeli tekst kao sliku

14. Map2Pic vam omogućava da snimite Google Mapu i sačuvate je u .png ili .jpg formatu.

15. PicFont je veoma jednostavna aplikacija za dodavanje teksta na sliku, oblik ili pozadinu.

PicFont

16. FotoSketcher automatski transformiše vaše fotografije u crteže, stripove ili umetničke slike (ulje na platnu). Praktično vam omogućava da za nekoliko sekundi pretvorite svoje digitalne slike u umetnička dela. Snaga ovog softvera se krije u činjenici da vam nisu potrebne nikakve umetničke veštine ni talenat. Naprosto izaberete jedan od 20 ponuđenih efekata i fascinirate posetioce sajta ili čitaoce bloga.

17. Cartoonize je onlajn aplikacija koja pretvara fotografiju  u strip.  Cartoonize podržava sledeće formate slika: gif, jpg, jpeg, png, bmp, i xbm.

18. myFBCovers nudi gotove naslovne fotografije za Fejsbuk tajmlajn, kao i web-aplikaciju za kreiranje originalne naslovne fotografije.

19. Photo Collage je web-aplikacija za kreiranje foto slajdšoua, foto kolaža i foto animacija.

foto kolaž

20. Gimp je najpoznatiji, veoma moćan program otvorenog koda za kreiranje, obrađivanje i uređivanje slika.

21. Picasa je jedan od najpoznatijih i najboljih potpuno besplatnih programa za organizaciju, obradu,  deljenje fotografija na Google Plusu. Pomoću Pikase možete veoma lako i brzo da poboljšate ili u potpunosti transformišete svoje fotografije i slike.

22. LunaPic je prilično moćan onlajn program za obradu i uređivanje slika sa Fejsbuka, Tvitera ili Tumblr-a.  Dozvoljava vam da otvorite slike direktno sa Fejsbuk, Flickr, Picasa i Photobucket naloga. Takođe možete da otvorite i uređujete slike sa kompjutera ili Web-a uz pomoć URL adrese slike.  LunaPic uređivač slika vam dozvoljava da crtate po slikama i fotografijama, dodate tekst i okvir slike, rotirate, promenite veličinu i opsečete sliku, kreirate video gif-ove, kolaže, i još mnogo toga. Slične i prilično obuhvatne besplatne web aplikacije za obradu fotografija su: FotoFlexer, Pixlr, SplashUp, Pixenate, Free Online Photo Editor.

23. Gickr besplatno konvertuje slike i YouTube video snimke u GIF animacije. Slični i podjednako dobri besplatni servisi su Gifmake, Make a Gif, GIFNinja.

24. Picascii transformiše sliku u ASCII tekst ili HTML. Možete da generišete tekstualnu ili HTML verziju određene slike u boji ili u crno-beloj varijanti. Slični servisi su Text-Image.com, Photo2Text.

25. Pinstamatic je fenomenalan servis za korisnike Pinteresta. Lako se koristi. Omogućava vam da bez imalo muke pinujete snimak web-sajta, citat, poruku za svoje sledbenike, omiljenu pesmu, svoj ili tuđi Twitter profil, mapu i da dodate tekst na sliku.

Pinstamatic

Pin možete da pogledate (i repinujete!) ovde.

Takođe postoje sajtovi za besplatnu izradu logotipu.

Postoji još mnogo besplatnih programa za uređivanje i obradu slika. Koje vi najviše koristite i zašto?

Izvor slike “Stvaranje Adama”: Caveman Chuck Coker via photopin cc

Preuzeto sa: Internet i marketing