Najbolji servisi za fotografije

Danijel Farkaš | 30. 06. 2012. - 15:00h | Komentara: 10 

Čuvanje fotografija može da bude veoma zahtevan posao, pogotovo što sa povećanjem kvaliteta i rezolucije raste i prostor koji zauzimaju. Mnogi korisnici imaju predrasude prema skladištenju na internetu, ali već nekoliko godina postoje servisi koji rade odlično.

„Flikr“ ima svoje alate za obradu

Flikr (Flickr)
Ovo je možda jedan od najpoznatijih servisa za čuvanje fotografije. Ima solidne alate za obrađivanje fotografija na samom sajtu. Osim desktop verzije, korisnici „Android“ i „AjOS“ (iOS) telefona mogu da skinu posebne aplikacije i preko njih kontrolišu nalog. U suštini, „Flikr“ je društvena mreža koja je bazirana na fotografijama.


Fotobaket (Photobucket)
Na ovaj servis je do sada zakačeno oko deset milijardi fotografija, što dosta govori o tome koliko je popularan. Nudi neograničen prostor za skladištenje fotografija i snimaka, jedino je veličina tih fajlova ograničena. Postoji i integracija sa Fejsbukom, kao i posebna aplikacija za mobilne telefone za lakše korišćenje.
 

 
"Fotobaket" ima neograničeni prostor za skladištenje

SnepFiš (SnapFish)
Veoma jednostavan interfejs je ono što mnoge privlači ovom servisu. Namenjen je početnicima i korisnicima koji žele jednostavno mesto za čuvanje fotografija. Poseduje nekoliko praktičnih alata za sređivanje slika, a pruža opciju skidanja fotografija u originalnoj veličini. Problem može da predstavlja to što na godišnjem nivou mora da se obavi jedna kupovina kako se nalog ne bi ugasio.
 

„Šaterflaj“ ima i albume

Šaterflaj (Shutterfly)
Nedavno su kupili servis „Kodak galeriju“ i sve njene korisnike, i tako dodatno proširili svoje poslovanje. Veoma je praktičan za upotrebu i omogućava korisniku neogračin broj fotografija, mogućnost da ih organizuje po albumima, deli sa prijateljima ili obrađuje direkno na sajtu. Ipak, slike se ne mogu skinuti u originalnoj veličini, već kompresovane, a za original treba da se naruči poseban disk.


Pikasa (Picasa)
Čuveni „Guglov“ (Google) proizvod namenjen za čuvanje fotografija sada je duboko integrisan sa društvenom mrežom „Guglplus“. Odlično je organizovan i praktičan za upotrebu, ali ograničenje od jednog gigabajta može da bude problem za mnoge. Sa druge strane, podržava veliki broj različitih vrsta fajlova, što nije slučaj sa konkurencijom.


Izvor: Blic Online